27/8/08

Η Ρωσία συνεχίζει ακάθεκτη!

Οι ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

του Σάββα Καλεντερίδη
Τη στιγμή που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, κυρίως, εξαπολύουν απειλές κατά της Ρωσίας για να ακυρώσει την πράξη αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, πραγματοποιείται αύριο σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγγάης, που κατά κάποιο τρόπο ισοδυναμεί, σε επίπεδο σχεδιασμού τουλάχιστον, με το ΝΑΤΟ της Ασίας.
Αρχιτέκτονας της συνόδου, που θα λάβει χώρα στο μακρυνό Τατζικιστάν και θα έχει το χαρακτήρα συγκρότησης μπλοκ απέναντι στις ΗΠΑ, φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τη στιγμή που οι ΗΠΑ πήραν με το πλευρό τους το ΝΑΤΟ και τις χώρες της Ε.Ε. και ζητούν την ακύρωση της πράξης αναγνώρισης, η Ρωσία συγκεντρώνει άλλες μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, σε μια απόμακρη περιοχή.
Η Σύνοδος της Ντουσαμπέ συγκεντρώνει την προσοχή του δυτικού κόσμου, αφού σε αυτή θα συμμετέχουν εκτός από την ηγέτιδα Ρωσία, γίγαντες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Ινδία.
Το Τατζικιστάν, που φιλοξενεί τη σύνοδο, δήλωσε ότι έκλεισε τα σύνορά του για λόγους ασφαλείας, ενώ έχουν ληφθεί δρακόντια μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν.
Στη σύνοδο θα συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ θα συμμετέχουν ως παρατηρητές και οι πρόεδροι της Μογγολίας, του Πακιστάν, της Ινδίας, του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.
Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούτ Αχματινετζάντ, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Ισφεντιάρ Ραχίμ Μεσάι και τον υπουργό εξωτερικών Μενουτσέρ Μουτέκι, έχει ήδη αφιχθεί στη Ντουσαμπέ και αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις και επαφές με τους προέδρους των χωρών που θα συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής.
Στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της συμμετοχής του Ιράν, ως πλήρους μέλους, στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Για το θέμα ο υπουργός εξωτερικών του Τατζικιστάν, Χαχράμ Ζαρίφι δήλωσε:
"Το Ιράν αν γίνει μέλος θα ενισχύση τον Οργανισμό".
Στη Νουσαμπέ βρίσκεται ήδη από σήμερα και πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Τατζικιστάν, Ιμάμαλι Ραχμάνοφ.
Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν εκτός των άλλων και οι εξελίξεις στον Καύκασο. Το ενδεχόμενο να βρει πολιτική στήριξη η Ρωσία στη συγκεκριμένη σύνοδο κορυφής, προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=154304&interstitial=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.