28/8/08

Η Τουρκία στη δίνη της κρίσης του Καυκάσου

Στα νερά του Ευξείνου Πόντου έχουν συγκεντρωθεί 100 πύραυλοι

του Σάββα Καλεντερίδη
Η Ρωσία, που παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στον Εύξεινο Πόντο, είναι έτοιμη να επιρρίψει ευθύνες στην Τουρκία, σε περίπτωση που τα νατοϊκά σκάφη παραμείνουν στην περιοχή περισσότερο από 21 ημέρες, όπως ορίζει η συνθήκη του Μοντρέ.
Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ρωσίας στρατηγός Ανατόλι Νογκοβίτσιν δήλωσε για το θέμα:
"Ο Εύξεινος Πόντος βράζει από πολεμικά πλοία. Περιμένουμε να δούμε αν τα νατοϊκά πλοία φύγουν από την περιοχή σε 21 ημέρες. Εαν δεν το κάνουν θα θεωρήσουμε ότι υπεύθυνη γι' αυτό είναι η Τουρκία".
Η Ρωσία, που εξέλαβε τις κινήσεις νατοϊκών πλοίων στον Εύξεινο Πόντο ως εναντίον της απειλή, προειδοποίησε την Τουρκία να μην παραβιάσει τη συνθήκη του Μοντρέ, όταν θα εξετάζει τις αιτήσεις για διέλευση των Στενών.
Ο Νογκοβίτσιν στη συνέχεια της δήλωσής του είπε:
"Με βάση τη συνθήκη του Μοντρέ, του 1936, κράτος που δεν έχει ακτή στον Εύξεινο Πόντο, δεν μπορεί να περάσει από τα Στενά πολεμικά πλοία συνολικού εκτοπίσματος πέραν των 45 τόνων. Τα πλοία δε που θα διέλθουν τα Στενά, δεν μπορούν να παραμείνουν στα νερά του Ευξείνου Πόντου πέραν των 21 ημερών. Η Ρωσία, που υποπτεύεται δικαίως τα νατοϊκά πλοία, παρακολουθεί κάθε τους κίνηση με βάση τους κανονισμούς του πολεμικού ναυτικού. Θα ήθελα δε να υπενθυμίσω ότι σε περίπτωση που τα νατοϊκά πλοία παραμείνουν στην περιοχή πέραν των 21 ημερών, θα θεωρήσουμε ως κύριο υπεύθυνο την Τουρκία".

100 νατοϊκοί πύραυλοι έχουν συγκεντρωθεί στον Εύξεινο Πόντο
Ο Νογκοβίτσιν, αναφερόμενος στα πλοία που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Tomahawk, που έχουν βεληνεκές 2.500 χλμ και μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, είπε:
"Τη στιγμή αυτή υπάρχουν στον Εύξεινο Πόντο περίπου 100 πύραυλοι. Οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να χτυπήσουν τον Καύκασο, αλλά και την Αγία Πετρούπολη, που βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής. Η Ρωσία ασφαλώς είναι υποχρεωμένη να ζητήσει το λόγο της ύπαρξης των πυραύλων αυτών στην περιοχή".
Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία έδωσε εγγυήσεις στη Ρωσία ότι θα τηρηθούν οι προβλέψεις της συνθήκης του Μοντρέ.
Πηγή: http://www.hurriyet.com.tr/dunya/9763730.asp?gid=229&sz=18134

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα
    Σε περίπτωση που τα NATOϊκά πλοία παραμείνουν πάνω από 21 μέρες στον Ε. Πόντο πιστεύετε πως θα υπάρξουν στρατιωτικού τύπου αντίποινα από την Ρωσία προς την Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε
    Κανείς δεν γνωρίζει τί ακριβώς θα γίνει. Αυτό που είναι όμως σημαντικό, είναι η προειδοποίηση της Μόσχας στην Άγκυρα πριν να δοθεί άδεια διέλευσης και στη συνέχεια η καλυμένη απειλή της Μόσχας πάλι, για την περίπτωση που δεν τηρηθούν τα του Μοντρέ.
    Πάντως, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Τουρκία είναι σε μια ιδιότυπη γεωπολιτική μέγγενη. Από τη μια πλευρά το ΝΑΤΟ και από την άλλη η Ρωσία, από τη μια πλευρά ο Καύκασος και από την άλλη το Ιράν και η Μέση Ανατολή.
    Η εκτίμησή μου είναι ότι η Τουρκία το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που χτυπηθεί και αποσταθεροποιηθεί το Ιράν.
    Θα είναι η μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.
    Σ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα μου φαίνεται ότι επαληθεύονται οι προφητείες του πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου.
    http://paterpaisios.blogspot.com

    Κύριε Καλεντερίδη συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο και ενημερωμένο ιστολόγιο το οποίο και παρακολουθώ ανελλιπώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Καλό είναι να λαμβάνουμε υπ' όψη μας τις λαϊκές και πατερικές παρακαταθήκες, δεν θα πρέπει όμως να θεωρούμε ότι πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη ή τη μοίρα.
    Η ιστορία γράφεται από ανθρώπους, ηγέτες, προσωπικότητες και απλό λαό.
    Πρέπει να είμαστε όρθιοι και ενεργοί.
    φιλικά

    Σάββας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.
    Στο μέτρο των δυνατοτήτων του ο καθένας ΟΦΕΙΛΕΙ να ενδιαφέρεται και να αγωνίζεται για το κοινό καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.