25/8/08

Η κουρδική Κόλα Κούρντα δεν πήρε βίζα για την Τουρκία




Το Τουρκικό Ινστιτούτο Τυποποίησης (TPE) απαγόρευσε την παραγωγή και τη διάθεση ενός αναψυκτικού, επειδή αυτό είναι "αντίθετο με το κοινό αίσθημα και τη δημόσια ασφάλεια". Πρόκειται για την Κόλα Κούρντα (Cola Kurda), μάρκα αναψυκτικού που παράγεται ήδη στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ), η οποία μάλιστα αποτελεί το εθνικό αναψυκτικό της περιοχής και προσφέρεται στις πτήσεις της Kürdistan Airlines.
Η πρώτη αίτηση για την παραγωγή του "απαγορευμένου" αναψυκτικού έγινε για πρώτη φορά το 2003 και απορρίφθηκε. Στη συνέχεια ακολούθησε άλλη αίτηση το 2004, η οποία επίσης απορρίφθηκε, όπως και εκείνη που υποβλήθηκε το 2007.
Την ίδια τύχη είχε και η κουρδική μπύρα, η Roj Beer, η οποία ήδη διατίθεται στη Γερμανία, με το εξής σλόγκαν: "Για μια γουλιά ελευθερίας".
Να σημειωθεί ότι το Κουρδικό Οικονομικό Κογκρέσο (KARSAZ), που έχει έδρα τη Γερμανία, έχει λάβει σχετικές αποφάσεις για την παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων με κουρδικές ονομασίες και σύμβολα, με σκοπό να ενισχύσουν το εθνικό αίσθημα των απανταχού Κούρδων.

1 σχόλιο:

  1. Καλά, οι Κούρδοι διεκδικούν διέξοδο στη θάλασσα;
    Πάντως αν ποτέ γίνει αυτό, θα αλλάξει ο χάρτης της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.