24/8/08

Ο «άβολος συνεταίρος» της Δύσης

Ουάσιγκτον, Μόσχα και ΕΕ είναι αναγκασμένες να επανεκτιμήσουν τις προτεραιότητές τους και να βρουν τρόπους συνεργασίας
Η οκτάχρονη προεδρία Μπους έφθειρε ανεπανόρθωτα το διεθνές κύρος των ΗΠΑ



ΣΤ. ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
Αποτελεί «απειλή» για την Αμερική, για τη Δύση γενικότερα, η Ρωσία, ή είναι ένας «συνέταιρος» τον οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και μάλιστα θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε; Το ερώτημα είναι αρκετά ρητορικό, σε αυτό όμως συμπυκνώνεται η κρίση που προκάλεσε η αλόγιστη επίθεση του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι τα ξημερώματα της 8ης Αυγούστου στην ημιαυτόνομη Νότια Οσετία. Καθώς από την πρώτη στιγμή αποκλείστηκε η στρατιωτική παρέμβαση της Αμερικής, δύο στοιχεία προέκυψαν:
Πρώτον, η Ρωσία ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο στην περιοχή - η κρίση έδειξε, πέραν των άλλων, το μέγεθος της φθοράς που προκάλεσε στον διεθνή ρόλο της Αμερικής και στο διεθνές κύρος της η οκτάχρονη προεδρία Μπους.
Δεύτερον, η Ουάσιγκτον, το ΝΑΤΟ και κατά προέκταση η ΕΕ είναι αναγκασμένοι αργά ή γρήγορα να επανεκτιμήσουν τη θέση τους στον κόσμο, τη φιλοσοφία της εξωτερικής πολιτικής τους και την ιεράρχηση των συμφερόντων τους. Το ίδιο καθήκον έχει, φυσικά, και η Ρωσία.
Μέσα σε έναν νέο κόσμο που άρχισε από καιρό να προβάλλει, με χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία κ.ά. να έχουν εντυπωσιακή συνεισφορά στην παγκόσμια οικονομία, το διεθνές σύστημα της μονοκρατορίας που διαμόρφωσε η Αμερική από τη δεκαετία του '90 δεν αντέχει πλέον. Η Γεωργία θα αποδειχθεί ότι ήταν ο καταλύτης της αλλαγής του.
Δεν θα υπάρξει σύντομα αυτή η μεταβολή. Το βαρύ έργο πέφτει στις πλάτες του νέου προέδρου της Αμερικής ο οποίος είναι πρακτικά αδύνατον να ασχοληθεί με το ζήτημα πριν από το 2010, καθώς έχουν προτεραιότητα η οικονομία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν - τρεις μεγάλες πληγές για τη χώρα. Εννοείται ότι η νέα αμερικανική ηγεσία θα επανεξετάσει τις δυνατότητες των ΗΠΑ με βάση κριτήρια όχι της δεκαετίας του '50 αλλά της πραγματικότητας του 21ου αιώνα. Ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ της Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της δεν δείχνουν πρόθυμοι να περιμένουν πολύ. Οι εγγυήσεις που παρέχει σήμερα ο Λευκός Οίκος σε κράτη της ρωσικής περιφέρειας και οι εγκαταστάσεις πυραυλικών «ασπίδων»(;) σε μερικά από αυτά είναι ίσως ευκαιρίες για αποτυχημένους και κοντόφθαλμους αμερικανούς αξιωματούχους να εκφωνούν πύρινα λογύδρια αλλά στην ουσία μόνο νέα βάρη και νέες δυσκολίες προσθέτουν στις διεθνείς σχέσεις της Αμερικής. Συντηρούν και εντείνουν την οξύτητα στις σχέσεις με τη Μόσχα και διευρύνουν τη διάσταση με τους συμμάχους της στην Ευρώπη που ήδη καταγράφηκε στην έκτακτη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη Τρίτη.
Εκείνο που θέλει η Ευρώπη είναι αυτό που επιγραμματικά συνόψισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ως «διάλογο με τη Ρωσία», φυσικά αφού αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από τη Γεωργία «στις θέσεις που καθορίζει η συμφωνία Σαρκοζί». Ο στόχος τους θα πρέπει να είναι ευρύτατος, να μην αποκλείει την πολιτική συνεργασία, να εξασφαλίζει και για τις δύο πλευρές την ασφάλεια και να συμβάλει στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης η οποία, κατά τον υπουργό, έχει κλονιστεί αλλά όχι ανεπανόρθωτα. «Ισορροπία και όχι ακρότητες» τόνισε. Ανάλογη άποψη διατυπώνει και ο ιταλός ομόλογός του, ο οποίος σε δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη ζήτησε «μια νέα μορφή σχέσεων» της ΕΕ με τη Ρωσία επικρίνοντας έμμεσα εκείνους που «αρέσκονται στον ήχο των (πολεμικών) τυμπάνων».
Υπάρχει τέτοια δυνατότητα; Η Μόσχα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, απαντά θετικά και όχι μόνο στην Ευρώπη. Οι σχέσεις μας, γράφει ο κ. Λαβρόφ σε άρθρο του στη «Wall Street Journal», μπορεί «να αναπτυχθούν αλλά μόνο στη βάση της αμοιβαιότητας. Ηταν αυτό ακριβώς που έλειπε τα τελευταία 16 χρόνια. (...) Η γεωπολιτική πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε θα μας υποχρεώσει τελικά να συνεργαστούμε».

Οσετία και Αμπχαζία ζητούν ανεξαρτησία
Η ρωσική Δούμα θα συζητήσει αύριο το αίτημα των προέδρων της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας κκ. Κοκόιτι και Μπαγκάπς για την ανεξαρτησία τους, αλλά δεν υπάρχει εκ μέρους του Κρεμλίνου κάποια ένδειξη ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό, ακόμη και αν οι βουλευτές το ζητήσουν. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ δήλωσε σχετικά ότι η απόφαση της Ρωσίας «θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του γεωργιανού προέδρου» Σαακασβίλι, εννοώντας ότι δεν θα υπάρχει ζήτημα αν η Τιφλίδα αναγνωρίσει στην πράξη την αυτονομία των δύο περιοχών. Λαϊκές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των εν λόγω περιοχών ενέκριναν την Τετάρτη διά βοής ψήφισμα προς τη Δούμα για αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους.

Το ΒΗΜΑ, 24/08/2008 , Σελ.: A22
Κωδικός άρθρου: B15443A221

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.