22/8/08

Επιτέλους...



του Γκιουνάι Ασλάν*

Αν παρομοιάζαμε τον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ με γάτο, θα μπορoύσαμε να πούμε ότι τόσο καιρό που ασχολείται με την υπόθεση, μόλις τις προηγούμενες μέρες έπιασε επιτέλους και ένα ποντίκι. Ο εισαγγελέας Γιασάρ Οζ κατάφερε να συλλάβει τον ιδρυτή της Αντιτρομοκρατικής Υπηερεσίας της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής (JİTEM), συνταγματάρχη ε.α. Αρίφ Ντογάν (Arif Doğan). Ο εισαγγελέας, εκτός από τον συνταγματάρχη, έχει στα χέρια του και το αρχείο της JİTEM, αποδεικνύοντας έτσι την αποφασιστηκότητά του, ενώ μπορούμε να πούμε ότι με την ενέργειά του αυτή έχει προστεθεί ένας σημαντικός κρίκος στο δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.
Μη θεωρήσει κανείς όμως ότι με τη σύλληψη του ιδρυτή της JİTEM έχουν τελειώσει όλα. Θα έλεγα ότι το παιχνίδι τώρα αρχίζει. Στο αρχείο της JİTEM κρύβεται μια ευκαιρία να σταματήσει το αίμα στην Τουρκία, για να μπορέσουν να ζήσουν οι λαοί μας ειρηνικά και μαζί.
Η Τουρκία δεν πρέπει να χάσει αυτήν την ευκαιρία.
Η JİTEM είναι μια κρατική υπηρεσία που έχυσε το αίμα των Κούρδων επί μια 20ετία. Πριν λίγα χρόνια άλλαξε όνομα και έγινε JİT (Υπηρεσία Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής), που είναι η φυσική συνέχεια της ειδεχθούς JİTEM.
Στις υπηρεσίες αυτές οφείλονται τα εγκλήματα που έγιναν τόσα χρόνια εναντίον του κουρδικού λαού. Το αρχείο της JİTEM είναι στα χέρια του εισαγγελέα και είναι υποχρεωμένος να το αποκαλύψει στο λαό. Όταν το αρχείο αποκαλυφθεί στο λαό, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε λόγο για μια πραγματική εκκαθάριση, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για εκδημοκρατισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα χαθεί και αυτή η ευκαιρία.
Ο εισαγελέας Οζ στο κατηγορητήριο της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ συμπεριλαμβάνει τα εγκλήματα που έγιναν από το 1999 και εντεύθεν. Τώρα, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο αρχείο, θα πρέπει να συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο και εγκλήματα παλαιότερων χρόνων και άρα να αλλάξει και ο προσανατολισμπος της δίκης. Από μια δίκη που στρέφεται εναντίον των αντιπάλων του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ, θα πρέπει να γίνει μια δίκη που θα δικάσει και το αμαρτωλό παρελθόν της Τουρκίας.
Η Τουρκία, μέσω του αρχείου της JİTEM θα πρέπει να αναμετρηθεί με το σκοτεινό της παρελθόν και η δίκη αυτή να γίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποκτήσει η Τουρκία κράτος δικαίου. Με βάση το σκεπτικό αυτό, στη δίκη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ κρίνεται το μέλλον της Τουρκίας.
Εκτός των παραπάνω, η αποκάλυψη του αρχείου της JİTEM δεν θα πρέπει να εκληφθεί ότι οφείλεται μόνο στην ανδρεία του εισαγγελέα. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να συσχετιστεί με άλλες εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις. Κατ' αρχάς η επέκταση της υπόθεσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και στην περίοδο της δράσης της JİTEM οφείλεται στην σθεναρή στάση ενός σημαντικού κομματιού του κουρδικού λαού που επιμένει να μην είναι το άλλοθι και η ουρά του ΑΚΡ.
Η σθεναρή στάση των Κούρδων αυτή τη φορά δεν έδωσε τη δυνατότητα για άλλη μια εκκαθάριση αλα τούρκα. Ο κουρδικός λαός έχει αλλάξει πολύ, δεν πείθεται από τις κούφιες υποσχέσεις για εκδημοκρατισμό και πλέον θέλει να έχει χειροπιαστές αποδείξεις.
Όσον αφορά τους εξωτερικούς παράγοντες, μπορούμε να πούμε ότι επηρέασε την πορεία της υπόθεσης η επιχείρηση της Ρωσίας στη Γεωργία, η προσέγγιση Ρώσων και Κούρδων που διαφαίνεται στον ορίζοντα και ο (επικείμενος) πόλεμος του Ιράν. Οι εξελίξεις στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή διαταράσσουν τις ισορροπίες που είχαν στηθεί με επίκεντρο της Τουρκία. Η Τουρκία, που έχασε σημαντικό μέρος του (γεωπολιτικού) βάρους της με την νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Ιράκ, δυσκολεύεται να σταθεί στα πόδια της, υπό το βάρος των νέων εξελίξεων.
Το τουρκικό κράτος, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπαθεί να διασώσει τον εαυτό του, επωφελούμενο από τις δυνατότητες που του παρέχει το διεθνές σύστημα. Στα πλαίσια των προσπαθειών του αυτών αναζητεί στήριξη μια εδώ και μια εκεί. Στην κρίση του Καυκάσου το τουρκικό κράτος προσπαθεί σαστισμένο να στρέψει το πρόσωπό του πότε στη μια και πότε στην άλλη υπερδύναμη. Η Τουρκία, σε κάθε κρίση αντιλαμβάνεται όλο και πιο πολύ τη σκληρή πραγματικότητα: ότι δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της ερήμην των Κούρδων.
Οι εσωτερικές και οι εξωτερικές εξελίξεις δυσχεραίνουν τη διάθεση και τη δυνατόττηα της Τουρκίας να αντιμετωπίζει το Κουρδικό ως πρόβλημα τρομοκρατίας. Ο λογαριασμός του πολέμου εναντίον των Κούρδων μέρα με τη μέρα μεγαλώνει για την Τουρκία.
Μέσα στο πλαίσιο των εξελίξεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, λοιπόν, θα πρέπει να εξετάσουμε το γεγονός της σύλληψης του απόστρατου συνταγματάρχη, ιδρυτή της JİTEM και την αποκάλυψη του αρχείου της.
Όπως προαναφέρθηκε, το θέμα αυτό είναι μια χρυσή ευκαιρία για να επιτευχθεί η εσωτερική ειρήνη στην Τουρκία. Το όλο θέμα τώρα επικεντρώνεται στο αν η Τουρκία αξιολογήσει ή όχι την ευκαιρία αυτή.
Με άλλα λόγια, η δίκη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ στην πραγματικότητα μόλις άρχισε...

Ο Γκιουνάι Ασλάν είναι έγκριτος δημοσιογράφος-αναλυτής που γράφει στην ιστοσελίδα rojaciwan. Είναι ο δημοσιογράφος που είχε προειδοποιήσει τον Αμπντουλλάχ Οτζαλάν (πριν τη σύλληψή του) δυο φορές με άρθρα του στην εφημερίδα Ozgur Politika, ότι "πλανητικές δυνάμεις" προετοιμάζουν τη φυσική εξόντωσή του.
Πηγή: http://www.rojaciwan.com/koseyazisi-1535.html

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.