25/8/08

Υπέρ της αναγνώρισης της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας η ρωσική Άνω Βουλή


Υπέρ της αναγνώρισης τάσσεται το κόμμα του Β. Πούτιν.
Με ομόφωνη απόφασή του το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η ρωσική Άνω Βουλή, ενέκρινε έκκληση προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ να αναγνωρίσει η Ρωσία την ανεξαρτησία της Νοτίου Οσετίας και της Αμπχαζίας, των δύο διεθνώς μη αναγνωρισμένων αποσχισθεισών από τη Γεωργία Δημοκρατιών.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν και οι 130 παρόντες Ρώσοι γερουσιαστές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σεργκέι Μιρόνοφ οι δύο Δημοκρατίες έχουν όλα τα δικαιώματα για διεθνή αναγνώριση, πολύ περισσότερο μετά τη γεωργιανή επίθεση της 8ης Αυγούστου κατά της Ν.Οσετίας. «Τα δικαιώματα της αυτονομίας και του αυτοπροσδιορισμού τους παραβιάστηκαν επανειλημμένως από το καθεστώς της Γεωργίας», είπε ο κ. Μιρόνοφ, σημειώνοντας ότι η απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση των δύο λαών, οι οποίοι έχουν εκφραστεί με δημοψηφίσματα και λαϊκές συναθροίσεις υπέρ της ανεξαρτησίας τους.

«Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους είναι αναγκαία συνθήκη για την ασφάλειά τους», πρόσθεσε ο κ. Μιρόνοφ, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή απόφαση ιστορική. Τη σύντομη συνεδρίαση της ρωσικής Άνω Βουλής χαιρέτισαν με ομιλίες τους οι πρόεδροι της Ν.Οσετίας Εντουάρντ Κοκόιτι και της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπαγκάψ, οι οποίοι υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον είπαν ότι «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής σε ενιαίο κράτος με τη Γεωργία» και ευχαρίστησαν τη Ρωσία και την κυβέρνησή της για τη στήριξη που τους παρέχει.

Μ. Σαακασβίλι: «Καταστροφικά αποτελέσματα»
Η αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Ρωσία θα αποτελούσε «απόπειρα μεταβολής των συνόρων της Ευρώπης δια της βίας» και θα είχε «καταστροφικά αποτελέσματα», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Liberation.

"Πιστεύω ότι είναι ένα σοβαρό λάθος, μια απόπειρα μεταβολής των συνόρων της Ευρώπης δια της βίας. Αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, και για τη Ρωσία», λέει ο Γεωργιανός πρόεδρος. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας που θα ήταν τόσο ανεύθυνος ώστε να αποδεχθεί μια τέτοια απόφαση. Πρόκειται για μια κλασική εισβολή, που δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο».

Ο πρόεδρος της Γεωργίας εκφράζει επίσης την «ευγνωμοσύνη» του προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος διαπραγματεύθηκε με τη Μόσχα και την Τιφλίδα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Επρόκειτο για μια επιχείρηση διάσωσης εκ μέρους του Σαρκοζί. Του είμαι προσωπικά ευγνώμων. Εάν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε μια μικρή χώρα ή εάν ο Σαρκοζί βρισκόταν σε διακοπές, είναι πολύ πιθανόν τα ρωσικά τανκς να βρίσκονταν ήδη στην Τιφλίδα», είπε.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι εξήγησε ότι στη αρχή θεώρησε ότι η κλιμάκωση της έντασης στη Νότια Οσετία ήταν «μπλόφα» και ότι «υπήρχε η δυνατότητα να σταματήσει». «Διέπραξα αυτό το σφάλμα διότι πίστευα ότι η κύρια επίθεση θα εκδηλωνόταν στην Αμπχαζία. Όχι ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επιτεθούν στο Τμπιλίσι», λέει ο Γεωργιανός πρόεδρος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Έσπειραν ανέμους στο Κόσσοβο, θερίζουν θύελες στον Καύκασο. Μόνο που την πληρώνει απλός κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.