11/8/08

Ο αγωγός Μπακού-Τζεϋχάν και ο πόλεμος στην Νότια Οσετία




Στις 6 Αυγούστου 2008 μετά από ισχυρή έκρηξη εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε σταθμό πίεσης του αγωγού πετρελαίου Μπακού-Τυφλίδος-Τζεϋχάν, στην περιοχή Ρεφάγιας (Refahiye) του νομού Ερζιντζάν (Erzincan, βλ. χάρτη). Η πυρκαγιά δεν έχει σβήσει ακόμη, ενώ, σύμφωνα με υπολογισμούς, η βλάβη που προκλήθηκε από την έκρηξη, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το ΡΚΚ, δεν πρόκειται να επιδιορθωθεί τις επόμενες δυο εβδομάδες. Δηλαδή, η ροή του πετρελαίου στον αγωγό Μπακού-Τυφλίδος-Τζεϋχάν δεν πρόκεται να συνεχιστεί εντός του Αυγούστου. Η Τουρκία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά στον αγωγό οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα και αρνείται την ανάμειξη του ΡΚΚ στο συγκεκριμένο θέμα. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε βομβιστική ενέργεια, η Τουρκία, που είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του αγωγού στο έδαφός της, θα υποχρεωθεί να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στις εταιρείες που συμμετέχουν στο κονσόρτσιουμ που διαχειρίζεται τον αγωγό.
Σήμερα, 11 Αυγούστου 2008, σε περιοχή από την οποία διέρχεται ο αγωγός, περίπου 40 χλμ νότια από το σημείο που έγινε η έκρηξη της 6ης Αυγούστου σε αντλία του αγωγού, σκοτώθηκαν από τηλεχειριζόμενη νάρκη εννιά Τούρκοι στρατιώτες, ανάμεσα στους οποίους ένας αντισυνταγματάρχης επιτελής, ενώ υπάρχουν και δυο τραυματίες, ο ένας λοχαγός. Το τμήμα που χτυπήθηκε ήταν επιφορτισμένο με την ασφάλεια του αγωγού.
Όσο το παιχνίδι χοντραίνει στον Καύκασο και η Ρωσία, που ήταν και συνεχίζει να είναι αντίθετη με τη λειτουργία του αγωγού Μπακού-Τυφλίδος-Τζεϋχάν, δείχνει πλέον τα "δόντια" της στη Γεωργία και σε όσους την στηρίζουν, μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποια σχέση στις επιθέσεις του ΡΚΚ με το ευρύτερο παιχνίδι που παίζεται στον Καύκασο;
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, κατά κάποιο τρόπο, θύμα του συγκεκριμένου αγωγού ήταν και ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

1 σχόλιο:

  1. Καλή η ιδέα της ειρήνης, όμως μια είναι η αλήθεια: Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο μια γλώσσα, αυτή της δύναμης.
    Γι' αυτό δεν πρέπει να λυπόμαστε και πολύ όταν βλέπουμε τους αντάρτες του ΡΚΚ να δίνουν μαθήματα στους στρατοκράτες και τους φασίστες της Άγκυρας.
    Νίκη των Κούρδων, σημαίνει ήττα της φασιστικής Τουρκίας και άρα νίκη της δημοκρατίας, έστω και αν το ΡΚΚ δεν είναι μια δημοκρατική οργάνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.