21/8/08

Τα πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ περνάνε τα Στενά του Βοσπόρου και κατευθύνονται στις ακτές της Γεωργίας




του Σάββα Καλεντερίδη

Τελικά, παρά τα προβλήματα που προέκυψαν μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες για το να η Άγκυρα θα δώσει ή όχι άδεια για τη διέλευση πλοίων από τα Δερδανέλια και από τα Στενά του Βοσπόρου, η τουρκική κυβέρνηση, αφού εξέτασε σχετικό αιτήματα των ΗΠΑ, εντός οκτώ ημερών, όπως ορίζει η Συνθήκη του Μοντρέ, έδωσε τη σχετική άδεια για τη διέλευση τριών πλοίων.
Τα δύο από τα πλοία αυτά είναι:
- το πλοίο ακτοφυλακής US Costguard Cutter(USCGC) - Dallas, 3.000 τόνων, μήκους 115 μέτρων, στο οποίο υπηρετούν 167 άτομα και
- το αντιτορπιλικό USS-McFaul, 8.000 τόνων, μήκους 154 μέτρων.
Τα αμερικανικά πλοία αναμένεται να διέλθουν από τα Στενά αύριο, 22 Αυγούστου, ενώ σήμερα θα διέλθουν τα Στενά και δυο πλοία, ένα του Ισπανικού και ένα του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, για να αναλάβουν αποστολή στον Εύξεινο Πόντο επ' ωφελεία του ΝΑΤΟ.
Την προηγούμενη εβδομάδα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα ζήτησε επίσημα πληροφορίες από την τουρκική κυβέρνηση για τις προϋποθέσεις διέλευσης πλοίων από τα Στενά, με βάση τις προβλέψεις της Συνθήκης του Μοντρέ. Το τουρκικό υπουργείο γνωστοποίησε στις ΗΠΑ ότι με βάση τη συνθήκη "δύνανται να διέλθουν από τα Στενά πολεμικά πλοία μεγίστου μεγέθους 15.000 τόνων, ενώ τα πλοία που μπορεί να βρίσκονται στον Εύξεινο Πόντο την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε σύνολο τους 45.000 τόνους".
Η Ουάσιγκτον θέλησε στην αρχή της κρίσης στη Νότια Οσετία να στείλει δυο νοσοκομειακά πλοία 70.000 τόνων, των οποίων τη διέλευση από τα Στενά δεν επέτρεψε η Άγκυρα, επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ.
Μπροστά στο πρόσκαιρο αδιέξοδο, οι ΗΠΑ έστειλαν στην κυβέρνηση της Γεωργίας 20 αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια και συνεχίστηκαν οι συνομιλίες, που κατέληξαν στην αποστολή δυο πολεμικών πλοίων και μιας ακτοφυλακίδας, και τα τρια συνολικά 21.000 τόνων.
Τα δυο πολεμικά πλοία, ένα γερμανικό και ένα ισπανικό, που διέρχονται σήμερα τα Στενά, στέλνονται στον Εύξεινο Πόντο ως Δύναμη Αποστολής του ΝΑΤΟ, μετά από ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ.

Πηγή: http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=894707&Date=21.08.2008&CategoryID=81

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.