26/8/08

Αντιδράσεις για την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας

Το ΝΑΤΟ απέρριψε τη ρωσική αναγνώριση. Καταδίκη από Γερμανία και ΗΠΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ απέρριψε σήμερα την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.
«Αυτό γίνεται σε άμεση παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, αποφάσεις που και η ίδια η Ρωσία έχει επικυρώσει», σημειώνει ο Σέφερ σε ανακοίνωσή του.
«Οι ενέργειες της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Ρωσίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στον Καύκασο. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί τις αρχές αυτές», προσθέτει.
Λυπηρή χαρακτήρισε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.
«Πιστεύω ότι είναι λυπηρή», δήλωσε η Ράις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, μετά την ανακοίνωση από τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι υπέγραψε διατάγματα με τα οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία των δύο υπό απόσχιση περιοχών της Γεωργίας.
Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καταδίκασε την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την μη αποδεκτή και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.
«Έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, μια θελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου των λαών και γι'αυτόν τον λόγο δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε σε ομιλία της στο Ταλίν, στην Εσθονία.
Την καταδίκη της εξέφρασε παράλληλα και η φινλανδική προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κρίνοντας ότι πρόκειται για «παραβίαση των αρχών του ΟΑΣΕ».
«Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΑΣΕ. Όπως όλες οι χώρες μέλη του ΟΑΣΕ, η Ρωσία έχει δεσμευτεί για το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των άλλων (χωρών)», σημειώνει ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ σε ανακοίνωσή του. «Η Ρωσία οφείλει να τηρεί τις αρχές του ΟΑΣΕ σεβόμενη την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Γεωργίας. Η Ρωσία οφείλει να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από τη Γεωργία και να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», προσθέτει. «Ο ΟΑΣΕ θα συνεχίσει να επιβλέπει την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Είναι διατεθειμένος να προσφέρει επιπλέον βοήθεια για τη σταθεροποίηση της κατάστασης», καταλήγει.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.