29/8/08

Έκρηξη με 3 νεκρούς σε εργοστάσιο πυρίτιδος στο Κιρίκκαλε



Δυο εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα (14.55΄) στο εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας, στις εγκαταστάσεις της Makine Kimya Endüstrisi (MKE), στο Κιρίκκαλε, βόρεια της Άγκυρας. Από τις εκρήξεις έχασαν τη ζωή τους 3 εργαζόμενοι και τραυματίστηκαν άλλοι 16.
Μετά τις εκρήξεις ξέσπασε πυρκαγιά, την οποία προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που έχουν σπεύσει επί τόπου.
Από το 1925, που ιδρύθηκε η κρατική βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών ΜΚΕ, έχουν προκληθεί τέσσερις μεγάλες καταστροφές από εκρήξεις που σημειώθηκαν σε διάφορα τμήματα του συγκροτήματος.
Η πρώτη έκρηξη στη ΜΚΕ έγινε στις 18 Ιουνίου 1986. Η έκρηξη έλαβε χώρα στην αποθήκη πυρομαχικών του στρατού και προκλήθηκε από υπερβολική θεμροκρασία. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 19 άτομα.
Τον Αύγουστο του ιδίου έτους στο τμήμα παραγωγής ΤΝΤ προκλήθηκε έκρηξη 2,5 τόννων εκρηκτικών από την οποία έχασαν τη ζωή τυος 7 πυροσβέστες. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που προκάλεσε τοπικό σεισμό.
Στις 2 Φεβρουαρίου 1988 προκλήθηκε έκρηξη στο τμήμα παραγωγής βομβών 500 λιβρών. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές 23 εκατ. λιρών Τουρκίας.
Στις 3 Ιουλίου 1997 προκλήθηκε η μεγαλύτερη έκρηξη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τυος 3 άτομα, ενώ καταστράφηκε εξ ολοκλήρου το εργοστάσιο κατασκευής πυρομαχικών. Οι εκρήξεις του 1997 είχαν προκαλέσει μεγάλες ζημιές και στα κτίρια της πόλης του Κιρίκκαλε. Για την έκρηξη του 1997 είχε κατηγορηθεί ως αυτουργός το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
Η σημερινή έκρηξη προκάλεσε μεγάλες φθορές στο εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδος, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.
Οι υποψίες των τουρκικών αρχών στρέφονται και πάλι στο ΡΚΚ, αλλά και στα μη συλληφθέντα μέλη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.

Πηγή: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/9777844.asp?gid=229&sz=34689

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.