27/8/08

Τα αμερικανικά πλοία δεν προσέγγισαν στο λιμάνι του Πότι


Με βάση πρωινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΖΑΜΑΝ, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, Stephen Guice, δήλωσε ότι ακυρώθηκε το σχέδιο για προσέγγιση και ελλιμενισμό του πλοίου ακτοφυλακής Dallas, των ΗΠΑ, στο γεωργιανό λομάνι του Πότι.
Ο Guice δήλωσε ότι τελικά το Dallas κατευ΄θυνθηκε και θα ελλιμενιστέι στο λιμάνι του Μπατούμ, στα νότια των ακτών της Γεωρ΄γιας, που σημειωτέον ανήκει στην αυτόνομη δημοκρατία της Ατζαρίας. Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους που οδήγησαν στην ακύρωση του σχεδίου ελλιμενισμού στο Πότι, που σημειωτέον έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Το Dallas διήλθε πριν από τρεις ημέρες τα Δερδανέλια και τα Στενά του Βοσπόρου.
Να σημειωθεί ότι η παρουσία νατοϊκών πολεμικών πλοίων στην Εύξεινο Πόντο έχει αυξήσει την ένταση και έχει προκαλέσει ανησυχία στη Ρωσία. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μάλιστα, ανέφερε ευθέως ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που δηλώνουν ότι μεταφέρουν τα αμερικανικά σκάφη είναι στην πραγματικότητα οπλισμός.
Σύμφωνα δε με τον υπαρχηγό του ρωσικού επιτελείου Ανατόλι Νογκοβίτσιν στον Εύξεινο Πόντο υπάρχουν ήδη 10 νατοϊκά σκάφη -από τις ΗΠΑ, τη Τουρκία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Πολωνία- ενώ αναμένεται να καταπλεύσουν και άλλα οκτώ τις επόμενες ημέρες. Ο Νογκοβίτσιν αμφισβήτησε ότι τα νατοϊκά πλοία βρίσκονται στην περιοχή για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υπονόησε ότι βρίσκονται εκεί για παροχή οπλισμού στους Γεωργιανούς.
Την ίδια στιγμή Ρώσοι αξιωματικοί δήλωναν ανώνυμα στο πρακτορείο RIA ότι τα ΝΑΤΟϊκά πολεμικά πλοία φερουν περισσότερους από 100 πυραύλους Tomahawk και πυραύλους Harpoon κατά πλοίων.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο της Ρωσίας για μόνιμη ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο, με την επαναλειτουργία της ναυτικής βάσης στα παράλια της Συρίας, ως αντιστάθμισμα στη ανυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.