30/8/08

Οι Τούρκοι επιχειρούν να "κάψουν" τον νέο ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό


Μετά τον ανταποκριτή της "έγκριτης" Μιλλιέτ στην Κύπρο, που έγραψε άρθρο με τίτλο "Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ στην Κύπρο, συνέταιρος Ρωμιού", τη σκυτάλη παρέλαβε το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Ευρασίας (ASAM), για να φέρει σε κατάσταση απολογουμένου τον νέο ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
Το ASAM σε ανάλυσή του, κατά τον κλασικό αλα τούρκα τρόπο, αναπαράγει της είδηση του ανταποκριτή της Μιλιέτ, Σεφά Καραχασάν (Sefa Karahasan), σύμφωνα με την οποία "ο νέος ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για τις συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 3 Σεπτεμβρίου για την επίλυση του Κυπριακού, πρώην υπουργός εξωτερικών της Αυστραλίας, Alexander Downer, δεν μπορεί να τηρήσει ουδέτερη στάση, όπως επιβάλλει ο ρόλος του, επειδή ένας από τους συνεταίρους του στη διεθνή εταιρεία συμβούλων-λόμπι "Bespoke Approach", της οποίας είναι μέτοχος και πρόεδρος, είναι επίσης μέτοχος και ένας Ρωμιός".
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πρόκειται για τον ελληνικής καταγωγής Nick Bolkus, ο οποίος διετέλεσε υπουργός και μέλος της Γερουσίας της Αυστραλίας κατά τα έτη 1981-2005, ο οποίος αναγκάστηκε να σταματήσει την πολιτική του καριέρα όταν το όνομά του αναμείχθηκε σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και σε σκάνδαλο αποδοχής χρηματικής δωρεάς από τον λαθρομετανάστη Φιλιπινέζο Dante Tan.
Η τουρκική πλευρά δέχτηκε τον Αυστραλό μεσολαβητή με επιφυλάξεις, επειδή, σύμφωνα με το σκεπτικό της, υπήρχαν φόβοι ότι ο Alexander Downer θα προσπαθούσε να ευχαριστήσει την πολυπληθή ελληνική κοινότητα που ζει στην Αυστραλία, για να αποκομίσει ο ίδιος προσωπικά πολιτικά οφέλη. Τώρα φέρνει στην επιφάνεια την υπόθεση της συνεταιρικής σχέσης με έναν Έλληνα, για να ασκήσει ψυχολογική πίεση στο μεσολαβητή και να πετύχει συμπεριφορά ανάλογη με τις τουρκικές επιδιώξεις.
Κατά το τουρκικό κέντρο στρατηγικών ερευνών, η επίσκεψη του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ κ. Άνδρου Κυπριανού στην Αυστραλία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και οι επαφές που έκανε εκεί, αύξησαν την καχυποψία στην τουρκική πλευρά.
Στην ανάλυση του ASAM γίνονται επίσης σχετικές αναφορές σε αντίστοιχες σχέσεις οικονομικής μορφής ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο της Κύπρου Γιώργο Βασιλείου και τον ειδικό απεσταλμένο της Μεγάλης Βρετανίας στο Κυπριάκο, λόρδο David Hannay, αλλά και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Κυπριακό, Richard Holbrooke.

Πηγές
http://www.asam.org.tr/tr/yazigoster.asp?ID=2514&kat2=1
http://milliyet.com.tr/Dunya/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=dunya&ArticleID=982298&Date=25.08.2008&b=BM%E2%80%99nin%20K%C4%B1br%C4%B1s%20%C3%96zel%20Dan%C4%B1%C5%9Fman%C4%B1%E2%80%99na%20Rum%20ortak

2 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω την άποψή σας αλλά η Κύπρος "χάθηκε" το '74.
    Πάντα είχα μια απορία : γιατί οι Ελληνοκύπριοι δεν δημιούργησαν "Αντίσταση", κάποιοι κατέχουν κομμάτι του εδάφους τους, τους αρέσει;

    Σπύρος Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπύρο καλημέρα
    Η Κύπρος δεν χάθηκε, με ή χωρίς εισαγωγικά.
    Θα χαθεί όταν σβήσει από τις ψυχές μας η αγωνιστική διάθεση για την απελευθέρωσή της.
    Τώρα, όσον αφορά τη στάση των Κυπρίων και την αντίσταση, πιστεύω ότι το Κυπριακό δεν είναι υπόθεση μόνον των Κυπρίων, αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού.
    Αν αποδεχθούμε τις αθλιότητες που έγιναν στην Κύπρο από τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον εβραϊκό παράγοντα, οι οποίοι όλοι αυτοί χρησιμοποίησαν τον παράγοντα Τουρκία για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, τότε θα ξεχαστεί ο άθλιος ρόλος τους και θα γίνει πιο εύκολος ο επόμενος στόχος εκείνων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή που απλώνονται τα συμφέροντα το Ελληνισμού.
    Το Κυπριακό είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του Ελληνισμού. Όχι μόνο δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, αλλά πρέπει να επιδιώκουμε την εκδίωξη των στρατευμάτων κατοχής και την ειρηνική και δίκαια συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο νησί.
    Σάββας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.