12/8/08

ΕλΕρντογάν: Το σκληρό Ισλάμ


του Απόστολου Αποστολόπουλου

Πολλοί χάρηκαν στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες επειδή ο Ερντογάν γλίτωσε σώος (αλλά όχι και αβλαβής…) από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Στις ΗΠΑ χάρηκαν λιγότερο αλλά ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Η γνωστή δικαστική περιπέτεια ήταν ένα σημαντικό αλλά όχι αποφασιστικό επεισόδιο της σύγκρουσης ισλαμιστών-κεμαλιστών. Η τουρκική κρίση θα είναι μακρά, πολύ περισσότερο επειδή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κρίσης που αγκαλιάζει όλες τις χώρες της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τμήμα της οποίας είναι η σημερινή Τουρκία.
Το εσωτερικό καθεστώς της Τουρκίας μπορεί να μας ενδιαφέρει μόνο για ένα λόγο: αν το δημοκρατικό, το ισλαμικό ή το δικτατορικό καθεστώς θα είναι πιο φιλικό απέναντί μας. Λοιπόν, ο εκλεγμένος σοσιαλιστής Μπουλέντ Ετσεβίτ έκανε τους δυο Αττίλες και ο επίσης εκλεγμένος ισλαμιστής Ερντογάν επισκέφθηκε, αδιάλλακτος όσο ποτέ, τα Κατεχόμενα. Δηλαδή, το δημοκρατικό καθεστώς δεν είναι καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο, για μας.
Ο Ερντογάν έχει κατανοήσει ότι οι Τούρκοι και οι πολυπληθείς εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες (Κούρδοι και Αλεβίδες, σχεδόν ο μισός πληθυσμός) δεν μπορούν πια να συμβιώσουν με όργανο την ωμή καταπίεση. Η Τουρκία αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση που αντιμετώπιζε η Οθωμανική αυτοκρατορία στη μακρά πορεία προς τη διάλυσή της: Δηλαδή την αφύπνιση μεγάλων αλλοεθνών ή και αλλόθρησκων ομάδων, ταυτόχρονα με ξένη ανάμιξη που απειλεί την ενότητα του τουρκικού κράτους. Αυτή είναι η κρίση του κεμαλισμού. Αδυνατεί να λύσει το ίδιο πρόβλημα που κατέστρεψε το Σουλτάνο. Ο Ερντογάν αποβλέπει σε ένα νέο συμβόλαιο εθνικής συμβίωσης με ελευθερίες στις «μειονότητες» , όπου και ο Οτσαλάν, ίσως, έχει ρόλο ως «Μαντέλα», γέφυρα Κούρδων-Τούρκων. Ταυτόχρονα προτείνει ένα νέο συνδετικό ιστό στους ποικιλώνυμους κατοίκους της Τουρκίας: το Ισλάμ. Τούρκοι, Κούρδοι, Αλεβίδες και άλλοι μουσουλμάνοι αντί να καταπιέζονται και να εξεγείρονται, θα ξαναενωθούν ψυχικά και ελεύθερα υπό το Ισλάμ. Ειδικότερα, οι Τούρκοι ισλαμιστές ( πλειοψηφικά των χαμηλών τάξεων) πρέπει να εξισωθούν θρησκευτικά και πολιτικά με την «κοσμική» Τουρκία, να γίνουν πολίτες πρώτης κατηγορίας ώστε να ενσωματωθούν ομαλά στο σύνολο. Ως εδώ μπορούν να συμπλεύσουν, υπό όρους, και οι Ένοπλες Δυνάμεις, (και ίσως ήδη συμπλέουν…), ενόσω απαλλάσσονται από τους υπόδικους ακραίους. Ακόμα, όμως, και να ήθελε ένα ήπιο Ισλάμ, ο Ερντογάν είναι μοιραίο να υιοθετήσει σκληρές θέσεις (από κοινού με τις ΕΔ) εφ’ όσον η Τουρκία αντιμετωπίζει κίνδυνο διαμελισμού. Ο σκληρός, εθνικιστικός, ισλαμισμός είναι η πιθανότερη προοπτική της Τουρκίας, αν τελικά επικρατήσει ο Ερντογάν. Οι ΗΠΑ θα θυμώσουν πολύ, στις Βρυξέλλες θα πούνε «απελθέτω» αλλά ποιος ο λόγος να στενοχωρηθούμε στην Αθήνα;
Το άρθρο δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (8/8), στην εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Στην Τουρκία το ισλάμ δεν έχει τα χαρακτηριστικά του σιιτικού-ιρανικού ή του αραβικού-βαχαμπαϊστικού ισλάμ. Οπότε, όταν λέμε σκληρό ισλάμ στην Τουρκία, δεν θα πρέπει να μας έρχονται εικόνες με μπούργκες κλπ.
    Τώρα όσον αφορά τον Ερντογάν, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επιχειρήσει να γεφυρώσει τις φυλετικές διαφορές με το ισλάμ και με το χρήμα της εξουσίας. Άλλωστε αυτό ήδη επιχειρεί να κάνει με τους Κούρδους. Ισλάμ, υπουργικές θέσεις, εξουσία, χρήμα κλπ είναι τα αντάλλαγματα για να μπει σε δεύτερο πλάνο η κουρδική ταυτότητα και να αποδυναμωθεί η επιρροή του ΡΚΚ στο τουρκικό Κουρδιστάν.
    Όμως ό,τι και να κάνει το κεμαλικό ή το ισλαμοκεμαλικό καθεστώς της Άγκυρας, αργά ή γρήγορα θα έλθει ο λογαριασμός για το Κουρδικό.
    Μετά θα ακολουθήσουν οι άλλοι λογαριασμοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο σχόλιο που έκανε ο skal υπάρχει ένα δυνατό ...θα ...αλλά και ένα ερωτηματικό... ο λογαριασμός θα έρθει γιατί αργά ή γρήγορα όλα εδώ πληρώνονται .Αλλά οι λαοί κρατάνε την τύχη στα χέρια τους (σχεδόν πάντα).
    Όταν μελέτησα τα αποτελέσματα στις περιοχές της ΝΑ Τουρκίας ...Κουρδιστάν... τα αποτελέσματα των Ισλαμιστών ήτανε εντυπωσιακά.

    Εάν δεν γίνει μια γροθιά ο Ποντιακός Ελληνισμός πότε θα στείλουμε το λογαριασμό για να τον πληρώσουνε οι Τούρκοι?
    Εάν δεν υπάρχει σταθερή πολιτική στην Κύπρο και οι εκάστοτε ηγεσίες ταλαντεύονται μεταξύ αρνητικών και θετικών άκρων για ποιό λογαριασμό μιλάμε ?
    Όταν απο την εποχή του Οτσαλάν ακόμη ήτανε διασπασμένοι οι Κούρδοι και σήμερα με τα φούμαρα των Αμερικάνων περισσότερο αποπροσανατολισμένοι , τι περιμένουμε ?

    Εάν ελιχθεί η Τουρκία μέσα απο το διπλωματικό πόκερ που έχει δείξει οτι ξέρει καλά να παίζει πότε θα πληρώσει και σε ποιόν ?

    Οι Κούρδοι θα πάρουνε ...όπως γίνετε πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις το γνωστό ξεροκόματο , όπως έχει μάθει πολλές φορές να παίρνει και η Ελλάδα σε αυτές τις περιπτώσεις ... Ξεχνάμε πως δύο φορές ελευθερώσαμε την Β.Ηπειρο? Τι έγινε ποτέ δεν πλήρωσε κανένας κανένα λογαριασμό, ακόμη πληρώνουνε τα εκεί αδέλφια μας.

    Ας μην επαναπαύεται λοιπόν κανένας Κούρδος ο αγώνας δεν τελείωσε και έχει πολύ δρόμο ακόμη.
    Οι Αμερικάνοι αρέσκονται στο US football και ξέρουνε καλά απο τρίπλες πίσω απο την πλάτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.