7/8/08

Τί γίνεται στην Τουρκία;



του Σάββα Καλεντερίδη

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην Τουρκία μετά το βομβαρδισμό με τέσσερα βλήματα όλμου κτιρίου που ανήκει στο δήμο Σκουτάρεως (Üsküdar), στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με έρευνες και υπολογισμούς της τουρκικής αστυνομίας, τα βλήματα όλμου εκτοξεύτηκαν από το χώρο που εκτείνεται το νεκροταφείο Karacaahmet και κατά πάσα πιθανότητα είχαν ως στόχο το διοικητήριο της 1ης Στρατιάς, που βρίσκεται σε απόσταση 500μ από το βληθέν δημοτικό κτίριο (πρόκειται για το στρατόπεδο Σελιμιγιέ, εκεί που έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, την περίδο της Καταστροφής).
Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους πάντες είναι: ποιοί είναι οι δράστες;
Τη φορά αυτή δεν μπορεί να ισχυριστούν οι τουρκικές αρχές, όπως έγινε προχτές με την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Γκιούνγκιορεν που την φόρτωσαν στο ΡΚΚ (ισχυρισμό που ανοήτως (;) υιοθέτησαν ορισμένοι Έλληνες δημοσιογράφοι-Κλουζώ), ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται και πάλι το κουρδικό κίνημα!
Ίσως μάλιστα αυτοί που έκαναν την επίθεση να χρησιμοποίησαν όλμους, ακριβώς για να μη δώσουν τη δυνατότητα στο κράτος να επικαλεστεί το ΡΚΚ.
Εμείς σε προχθεσινό μας άρθρο αναρωτηθήκαμε αν υπάρχει κοινός παρονομαστής στις πολύνεκρες επιθέσεις στο Γκιούνγκιορεν και το Κιρκούκ.
Η σημερινή επίθεση μάλλον μας δείχνει ότι πίσω από τις τρεις επιθέσεις κρύβεται και πάλι το βαθύ κράτος.
Κάποιοι στην Τουρκία μιλούν ανοικτά για συμβιβασμό του Ερντογάν με πτέρυγα των στρατιωτικών και των κεμαλικών δυνάμεων γενικότερα.
Μήπως η σημερινή επίθεση είναι ένα ηχηρό μήνυμα σε εκείνους μέσα από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που συμβιβάστηκαν με τους ισλαμιστές;
Πάντως το θέμα έχει και την ελληνική του διάσταση.
Έχουμε υπολογίσει τί σημαίνει για την Ελλάδα και για τα ελληνικά συμφέροντα ένας συμβιβασμός κεμαλιστών-ισλαμιστών;
Θα επανέλθουμε με νεότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.