4/8/08

Πέθαναν αλλά δεν νικήθηκαν...


Πρόβλημα έχει ανακύψει στην Τουρκία, σχετικά με την ταφή των ανταρτών του ΡΚΚ που σκοτώνονται στις συγκρούσεις.
Οι αντάρτες του ΡΚΚ που σκοτώνονται σε συγκρούσεις με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, θάβονται σε διάφορα σημεία του Κουρδιστάν με τιμές από τους συγγενείς τους και από τους συνοδοιπόρους τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, συχνά με την υποστήριξη των δημάρχων που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του φιλοκουρδικού κόμματος DTP.
Εκτός του ότι οι κηδείες τις περισσότερες φορές μετατρέπονται σε μεγαλειώδεις αντικρατικές διαδηλώσεις, οι συγγενείς των ανταρτών, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναγείρουν ταφικά μνημεία με επιγραφές, που, κατά το τουρκικό-κεμαλικό κράτος, αποτελούν προπαγάνδα της "τρομοκρατικής-διασπαστικής" οργάνωσης.
Με βάση το διεθνές τη διεθνή νομοθεσία, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δέχεται τα λείψανα των ανταρτών του ΡΚΚ, έστω και αν σκοτώνονται στο εξωτερικό, γεγονός που προβληματίζει το τουρκικό κράτος.
Πολλά τέτοια ταφικά μνημεία ανταρτών που σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις βρίσκοτναι στο Ντιγιαρμπακίρ, το Μαρντίν, το Τούντζελι και την Ούρφα. Σε ένα τέτοιο, που είναι θαμμένος ο Τζεχάτ Μπιριντζί (Jehat Binici), που σκοτώθηκε σε μάχη στο Τούντζελι, το 2007, οι συγγενείς του έγραψαν πάνω στη μαρμάρινη στήλη:
"Σύντροφε Τζεχάτ, οι σύντροφοί σου σε χαιρετούν: Είσαι ένας αητός, που κουβαλάς στις φτερούγες σου την υπερηφάνεια των βουνών, είσαι η ψυχή και το σύμβολο της ανεξαρτησίας..."
Σε μια άλλη περίπτωση, στο Τούντζελι, το 2003, τρια άτομα που έγραψαν στο ταφικό μνημείο ενός αντάρτη του ΡΚΚ τη φράση "Πέθανες αλλά δεν νικήθηκες...", συνελήφθησαν με το αιτιολογικό της "προπαγάνδας της τρομοκρατικής οργάνωσης".
Πάντως, εκτός των παραπάνω, ένας άλλος, πιο σοβαρός, προβληματισμός που απασχολεί το τουρκικό κράτος είναι το τί θα γίνει σε περίπτωση που πεθάνει ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, αφού ο τάφος του αναμένεται να γίνει το εθνικό μνημείο των Κούρδων, το οποίο θα επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες Κούρδοι από όλα τα μέρη της Τουρκίας.
Να σημειωθεί πάντως ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θάβει τις σωρούς των ανταρτών σε χώρους ελεγχόμενους από το τουρκικό κράτος, κατά το πρότυπο των "Φυλακισμένων Μνημάτων", όπου έθαβαν οι Άγγλοι τους ήρωες του κυπριακού αντιαποικιακού, εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
Άλλωστε, οι Άγγλοι είναι αυτοί που ήδη δίδαξαν πολλά στους Τούρκους για να ανατρέψουν τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί από τον ένδοξο αντιαποικιακό αγώνα του κυπριακού λαού.

Πηγή: http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=151391

1 σχόλιο:

  1. Όταν σκάβεις το λάκο του άλλου, συνήθως πέφτεις εσύ ο ίδιος μέσα. Το ίδιο γίνεται με την Τουρκία. Επέλεξε τη μέθοδο της τυφλής βίας για να αντιμετωπίσει το κουρδικό πρόβλημα και τώρα γίνεται θύμα της πρακτικής της. Οι αντάρτες του ΡΚΚ και ο Οτζαλάν είναι και θα συνεχίσουν να είναι πρόβλημα για την Τουρκία, και ζωντανοί και νεκροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.