24/8/08

Ανησυχία στην Άγκυρα από την υποψηφιότητα Biden



του Σάββα Καλεντερίδη
Ανησυχία επικρατεί σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους στην Άγκυρα, από την υποψηφιότητα Μπάιντεν ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, στο πλευρό του Μπάρακ Ομπάμα. Οι σημερινές εφημερίδες στην Τουρκία έχουν μακροσκελή άρθρα για το βιογραφικό και την πολιτική δράση του Μπάιντεν, ενώ κάνουν εκτεταμένες αναφορές στην φιλοαρμενική και φιλελληνική του στάση, τονίζοντας ταυτόχρονα στην αντιτουρκική στάση του επί δυο και πλέον δεκαετίες.
Ο Μπάιντεν φέρεται ως ο εκ των πρωταγωνιστών του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, μετά την εισβολή στην Κύπρο, το 1974, ενώ ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2003, παραμονές της κρίσιμης συνεδρίασης της 1ης Μαρτίου της τουρκικής βουλής για την έγκριση του νομοσχεδίου που ρύθμιζε τα της διέλευσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφος της Τουρκίας, για να ενισχύσουν το Βόρειο Μέτωπο, στην επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ.
Επίσης, στον Μπάιντεν "χρεώνεται" από τους Τούρκους και το σχέδιο για το διαμελισμό του Ιράκ σε τρεις δημοκρατίες, το Κουρδιστάν, το Σιιστάν και το Σουνιστάν, σχέδιο που ήλθε στο προσκήνιο το 2006 και αποσύρθηκε, για να επανέλθει το 2007 ως σχέδιο ομοσπονδοποίησης του Ιράκ, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερουσία με ψήφους 75 υπέρ και 23 κατά.
Το σχέδιο διαμελισμού του Ιράκ είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην Άγκυρα, λόγω του ανεξάρτητου Κουρδιστάν που προέβλεπε, και το οποίο εθεωρείτο η αρχή του τέλους για την ενότητα της Τουρκίας.
Ο Μπάιντεν είχε ενεργό παρουσία και κατά την πρόσφατη κρίση στον Καύκασο. Αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Νότια Οσετία μετέβη στην Τυφλίδα, για να έχει ιδία άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ενώ υπογραμμίζεται ότι το τελευταίο δίμηνο διοργάνωσε δυο συνεδρίες με θέμα: "Η Ρωσία, η Ενέργεια και ο Καύκασος".
Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ Nüzhet Kandemir, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: "Ο Μπάιντεν ήταν μέσα σε κάθε αντιτουρκική κίνηση. Ο αντιτουρκισμός έχει αποκτήσει ρίζες μέσα του".
Ο πρώην πρέσβης ανέφερε επίσης ότι ο Μπάιντεν έκανε πολλές φορές διακοπές στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά του παρείχε εξυπηρετήσεις, για να κερδίσει την εύνοιά του.

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρον πως οι τουρκοι χρησιμοποιούν την γνωστή μέθοδο "αντισημιτισμός" ως "αντιτουρκισμός" για να υπονομεύσουν ως ρατσιστές και φασίστες επικίνδυνους αντίπαλους τους, οι ίδιες τακτικές που χρησιμοποιεί το ADL (Anti-Defamation League) Αμερικής για να φιμώσει οποιαδήποτε δηλωση εναντίον του Ισραήλ, εντελώς γελοίο και να το σκεφτεί κανείς αλλά απο οτι φαίνεται η δήλωση του πρώην πρέσβη ήτανε καθαρά για εσωτερική κατανάλωση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε grimpr
    η δημοσίευση ειδήσεων για τον Μπάιντεν δεν γίνεται μόνον για εσωτερική κατανάλωση. Γίνεται για το λόγο που αναφέρεις στο πρώτο μέρος τυο σχολίου σου. Οι Τούρκοι θέλουν να υποχρεώσουν τις ΗΠΑ και όποια άλλα κέντρα επιδιώκουν κάτι τέτοιο, να αλλάξει τις στρατηγικές της επιλογές για τη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα για το Κουρδιστάν. Στη λογική αυτή, όπως γράφεις στο σχόλιό σου, κάνουν εκστρατεία δια των ΜΜΕ σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε προωθεί τα συγκεκριμένα σχέδια.
    Έτσι χτήπησε καμπανάκι μόλις φάνηκε ο Μπάιντεν στον ορίζοντα. Οι Τούρκοι θα συνεχίσουν τα δημοσιεύματα, ως προειδοποιητικές βολές, ακριβώς για να δώσουν το στίγμα της Άγκυρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δέκα στοιχεία για τον Τζόζεφ Μπάιντεν
    O 65χρονος Τζόζεφ Μπάιντεν, που επελέγη από τον Μπάρακ Ομπάμα ως υποψήφιος για την αντιπροεδρία, θεωρείται ειδικός για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
    Ακολουθούν δέκα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά στοιχεία γι' αυτόν.

    1) Ο Μπάιντεν πρωτοεξελέγη στη Γερουσία το 1972, λίγο πριν συμπληρώσει τα 30 του χρόνια, που είναι το κατώτερο όριο. Ένα μήνα αργότερα, η σύζυγός του και η κόρη του σκοτώθηκαν σε τροχαίο, όπου τραυματίστηκαν και οι δύο γιοι του. Ο Μπάιντεν σκέφτηκε να παραιτηθεί από τη Γερουσία, αλλά πείστηκε να παραμείνει. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ξαναπαντρεύτηκε.

    2) Ο Μπάιντεν είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και οι θέσεις του είναι φιλελεύθερες έως μετριοπαθείς. Αν και το 2002 ψήφισε την πρόταση ψηφίσματος που έδινε την άδεια για χρήση βίας στο Ιράκ, έγινε σύντομα ένας επικριτής του πολέμου και κατηγόρησε επανειλημμένα τον πρόεδρο Μπους για τη στάση του.

    3) Ο γιος του ο Μπο, που υπηρετεί στην Εθνοφρουρά των χερσαίων δυνάμεων, θα σταλεί τον Οκτώβριο στο Ιράκ.

    4) Γεννημένος στην Πενσιλβάνια και καθολικός, ο Μπάιντεν θα επιτρέψει στον Ομπάμα να συνδεθεί στενότερα με την εργατική τάξη.

    5) Ο Μπάιντεν είναι γιος ενός πωλητή αυτοκινήτων και είναι λιγότερο εύπορος από πολλούς συναδέλφους του στη Γερουσία. Ενώ πολλοί βουλευτές έχουν ή νοικιάζουν κατοικίες στην Ουάσινγκτον, εκείνος ταξιδεύει κάθε μέρα στην Ουάσινγκτον με το τραίνο από το σπίτι του στο Ουίλμινγκτον του Ντελαουέρ, μια απόταση 80 λεπτών.

    6) Τακτικός καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές, θεωρείται ιδανικός για το ρόλο του Νο 2, που είναι να επιτίθεται στον αντίπαλο.

    7) Ο Μπάιντεν έχει αναγνωρίσει ότι έχει την τάση να μιλάει πολύ και δεν αποφεύγει τις γκάφες. Πέρυσι, στην αρχή της δικής του εκστρατείας για το χρίσμα, είχε χαρακτηρίσει σε συνέντευξή του τον Ομπάμα «συγκροτημένο και έξυπνο και καθαρό», για να ζητήσει στη συνέχεια συγγνώμη. Ο Ομπάμα δήλωσε τότε ότι δεν είχε ενοχληθεί.

    8) Το 1987 έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία, αλλά αποσύρθηκε όταν κατηγορήθηκε ότι είχε αντιγράψει ένα λόγο του Βρετανού πολιτικού Νιλ Κίνοκ.

    9) Όταν στην αρχή της τελευταίας του εκστρατείας ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι διαθέτει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος, ο άνθρωπος που είναι γνωστός για τη φλυαρία του απάντησε με ένα μονολεκτικό «Ναι», προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου.

    10) Ως πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, είχε διευθύνει δύο από τις πιο επίμαχες διαδικασίες υποψηφίων μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αμφοτέρων συντηρητικών Ρεπουμπλικανών. Η υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Μπορκ είχε απορριφθεί, ενώ εκείνη του Κλάρενς Τόμας είχε εγκριθεί με μικρή διαφορά.

    Σθεναρός φίλος της Ελλάδας

    Ο Τζο Μπάιντεν είναι σθεναρός υποστηρικτής της Ελλάδας από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομά του με ψηφίσματα, ενέργειες και δηλώσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων στα θέματα του Αιγαίου, της Κύπρου, του Πατριαρχείου και των Σκοπίων. Μιλώντας πρόσφατα σε ομογενείς, είχε σχεδόν δακρύσει όταν τους ευχαρίστησε για την πολύχρονη στήριξή τους, και τους διαβεβαίωσε ότι «δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς μου σταθήκατε πάντα, ακόμη και το 1987, όταν ήμουν αντίπαλος του Δουκάκη, και με ειλικρίνεια μου είχατε πει ότι για κάθε πέντε δολάρια που θα δίνουμε στον Δουκάκη θα δίνουμε ένα σε σένα. Θα είμαι πάντα στο πλευρό σας». Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει την τουρκική κατοχή της Κύπρου «ανωμαλία» στη σημερινή Ευρώπη και τη «μεγαλύτερη αδικία στον κόσμο, η οποία παραμένει άλυτη». Εχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Πατριάρχης», ενώ έχει τονίσει ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν απόλυτα σαφές στην Τουρκία πως οι σχέσεις μας θα επηρεαστούν από το πώς θα λυθεί το Κυπριακό, με την πλήρη απόσυρση της Τουρκίας, και από τον τρόπο με τον οποίο θα λυθούν οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο».
    Καθημερινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.