14/7/08

Το σχέδιο "Γροθιά με το γάντι" για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν

του Σάββα Καλεντερίδη

Μετά τα σχέδια "Ξανθή κόρη" (Sarıkız) και "Σεληνόφως" (Ayışığı), τρίτο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν ανακάλυψαν οι αρχές στο μυστικό γραφείο που διατηρούσε ο πρόεδρος των Συλλόγων Κεμαλικής Σκέψης και πρώην Γενικός Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγός ε.α. Σενέρ Έρουιγκουρ (Şener Eruygur). Πρόκειται για το χέδιο "Γάντι" (Eldiven), το οποίο επρόκειτο να τεθεί σε ενέργεια στις 7 Ιουλίου 2008, λίγες μέρες πριν την αναμενόμενη απαγγελία των κατηγοριών από τους εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα για τη δράση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
Ο φάκελος του σχεδίου, που εφυλάσσετο στο μυστικό γραφείο του Έρουιγκουρ, στη Λέσχη Αξιωματικών του Φενέρμπαχτσε (Fenerbahçe Orduevi), περιείχε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις προβοκάτσιες που θα γίνονταν σε πρώτη φάση, με σκοπό τη δημιουργία χάους και στη συνέχεια τη βίαιη παρέμβαση των πραξικοπηματιών. Αναφέρονται επίσης και οι δομικές αλλαγές που θα έκανε η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
1. Επανασύνταξη του Πρωτοκόλλου Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας (Milli Güvenlik Siyaset Belgesi), αυτό που είναι γνωστό ως "ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ" ή "ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΜΑ" και το οποίο καθορίζει επακριβώς την πολιτική που είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί η όποια κυβέρνηση στα κύρια ζητήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
2. Αλλαγή του εκλογικού νόμου
3. Επανασχεδιασμός της Στρατηγικής για την Εθνική Παιδεία
4. Επανασχεδιασμός της Στρατηγικής όσον αφορά την τουρκική εξωτερική πολιτική
5. Οργάνωση της λαϊκής βάσης, με ετοιμότητα για παρέμβαση στα κοινά, με βάση τις αποφάσεις των πραξικοπηματιών.AK Parti'ye karşı eldivenli yumruk

Με βάση πληροφορίες που περιέχονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑΡΑΦ (Taraf), το σχέδιο ΕΛΝΤΙΒΕΝ έχει ως εξής:

1. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΤΕΔ)

2. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ CMB (sic)

3. ΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

3.1.

3.2. ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

3.2.1. Εξασφάλιση Χρηματοδότησης

3.2.2. Θεσμικός έλεγχος τηλεοπτικών σταθμών

3.2.3. Κέντρο Ανεξάρτητης Στρατηγικής Σκέψης (TUSAM)

3.2.4. Πειθώ/Μέτρα

4. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ-ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

4.1. ΑΝΤΙΣΤΟΡΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

4.2. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΤΖΕΚΤΣ

4.2.1. Σύνταγμα

4.2.2. Νόμος λειτουργίας κομμάτων

4.2.3. Εκλογικός νόμος

4.2.4. Στρατηγική για την εθνική παιδεία

4.2.5. Πρωτόκολλο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας

4.2.5.1. Ιράκ/Κουρδικό

4.2.5.2. Κύπρος/Ελλάδα

4.2.5.3. Μέση Ανατολή/Ισλάμ/Ισραήλ

4.2.5.4. Διεθνή ζητήματα

4.2.5.5. ΕΕ/ΗΠΑ/ΝΑΤΟ

4.2.5.6. Καύκασος/Ομοσπονία της Ρωσίας/Τουρκικές Δημοκρατίες

4.2.6. Στρατηγική για την ισλαμική πίστη/Κεμαλισμός

4.2.7. Διοίκηση/Κρατικός Μηχανισμός

4.2.8. Οικονομία

4.2.9. Ηλεκτρονικό κράτος

4.2.10. Υποδομές

4.2.10.1. Ξηράς

4.2.10.2. Θαλάσσιες

4.2.10.3. Αεροπορικές

4.2.10.4. Σιδηρόδρομος

4.2.11. Κοινωνικό κράτος

4.3. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ

4.4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Τελικά, ο εισαγγελέας που διενεργεί τις έρευνες για την οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, στις 1 Ιουλίου 2008, λίγες μέρες πριν την έναρξη της υλοποίησης του σχεδίου ΕΝΛΝΤΙΒΕΝ, διέταξε τη μαζική σύλληψη των κεντρικών προσώπων που θα έκαναν το πραξικόπημα. Ανάμεσα σε αυτούς και δυο απόστρατοι στρατηγοί.

Σήμερα, 14 Ιουλίου 2008, ο εισαγγελέας παρέδωσε αρμοδίως το κατηγορητήριο για την υπόθεση, το οποίο αφορά 85 άτομα, που αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Ανάμεσα στα στοιχεία που αποτελούν το αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης είναι και οι καταθέσεις 17 μυστικών μαρτύρων που συμμετείχαν σε καίρια πόστα της οργάνωσης, ανάμεσα στους οποίους και ένας στρατηγός, από τους πρωταγωνιστές των πραξικοπημάτων.

Και ενώ η υπόθεση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ βαίνει προς το ακροατήριο, εναπομείναντα στοιχεία της οργάνωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη φθορά της κυβέρνησης Ερντογάν και την ανατροπή των εξελίξεων, σε δικαστικό επίπεδο, με στόχο το "κουκούλωμα" της υπόθεσης.

Σήμερα η εφημερίδα ΣΤΑΡ δημοσίευσε έγγραφο-οδηγία 22 σημείων, το οποίο διένειμαν οι μηχανισμοί της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ σε ελεγχόμενα ΜΜΕ, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς. Στο έγγραφο αναφέρονται οδηγίες για τον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, ούτως ώστε να προστατευθούν οι στρατηγοί και οι άλλοι "υψηλόβαθμοι" της οργάνωσης και να πέσουν στα μαλακά οι υπόλοιποι. Επίσης δίνονται οδηγίες για να παρουσιαστεί η όλη υπόθεση ως κίνηση αντεκδίκησης και αντιπερισπασμού της κυβέρνησης στη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα ΑΚΡ και να απαγορευθεί η πολιτική δράση του Ερντογάν και 70 άλλων συντρόφων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.