28/7/08

Υπάρχει κοινός παρονομαστής στις βομβιστικές επιθέσεις σε Κωνσταντινούπολη και Κιρκούκ;

του Σάββα Καλεντερίδη
Μετά τη χθεσινή (27/7/2008) πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη συνοικία Γκιούνκγιορεν της Κωνσταντινούπολης, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα και τραυματίστηκαν 154, επίθεση που προκαλεί ένταση στην Τουρκία (ο Ερντογάν ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και μεταβαίνει εσπευσμένα στην Κωνσταντινούπολη), μια άλλη βομβιστική επίθεση έρχεται να ταράξει τα νερά, αυτή τη φορά σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία του κόσμου την περίοδο αυτή, στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο ιράκ) και συγκεκριμένα στην πόλη Κιρκούκ, το επωνομαζόμενο "διαμάντι" του Κουρδιστάν, λόγω των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου που κρύβει στο υπέδαφός του.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ιρακινό κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές ήταν Κούρδοι, οι οποίοι ζητούσαν την εφαρμογή του άρθρου 140 του συντάγματος του Ιράκ, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για να αποφασίσει ο λαός του νομού Κιρκούκ για το αν η περιοχή τους θα ανήκει ή όχι στην επικράτεια του ομόσπονδου κράτους του Νοτίου Κουρδιστάν.
Από την επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν 25 άτομα και τραυματίστηκαν 180. Μετά τη βομβιστική επίθεση οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο κτίριο του Μετώπου των Τουρκομάνων του Ιράκ (ITC), που στεγάζει όλες τις τουρκομανικές οργανώσεις, που οργανώθηκαν σε παραστρατιωτική βάση από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στα πρότυπα της ΤΜΤ, που είχε δράσει στην Κύπρο υπό την ηγεσία του Ραούφ Ντενκτάς. Η αντίδραση των διαδηλωτών δείχνει ότι η άποψη των Κούρδων του Νοτίου Κουρδιστάν είναι ότι πίσω από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση του Κιρκούκ κρύβονται οι υπηρεσίες του τουρκικού κράτους, που έχουν βάλει ως στόχο την αποτροπή της ένταξης του Κιρκούκ στην κουρδική επικράτεια.
Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κοινός παρονομαστής ή κάποια σύνδεση μεταξύ των δυο γεγονότων, αλλά οι βόμβες σε Κωνσταντινούπολη και Κιρκούκ δεν είναι καλοί οιωνοί για την πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγές:
http://www.rojaciwan.com/haber-38527.html
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=719452&title=
kerkukte-turkmen-ve-kurt-guruplara-kanli-cifte-provokasyon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.