11/7/08

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΝΕΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΑΠΟ ΙΡΑΝ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ

«Παιχνίδια πολέμου» για τρεις

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Αν και παραμένει στο τραπέζι η προοπτική της προσφυγής σε μια στρατιωτική λύση, η κυβέρνηση Μπους προβάλλει την προσήλωσή της στη διπλωματική οδό, την ώρα που η Τεχεράνη προχώρησε σε νέες δοκιμές πυραύλων στην περιοχή του Κόλπου, ενώ το Ισραήλ παρουσίασε το καινούργιο κατασκοπευτικό αεροσκάφος του, δίνοντας τη δική του απάντηση στην άτυπη προπόνηση για «παιχνίδια πολέμου».

Ο ιρανικός πύραυλος Σαχάμπ-3, που... εκτόξευσε αντιδράσεις και σενάρια (φωτ. Ass. Press)
Το Ιράν προχώρησε χθες σε νέες δοκιμές πυραύλων στην περιοχή του Κόλπου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ιρανικής τηλεόρασης, μία μέρα μετά το κύμα επικρίσεων που προκάλεσαν στη Δύση για τις δοκιμές ιρανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης.

Η Κοντολίζα Ράις προειδοποίησε το Ιράν ότι οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στον Κόλπο για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην περιοχή και δεν θα διστάσουν να υπερασπιστούν το Ισραήλ και τους άλλους συμμάχους τους εκεί.

«Στην περιοχή του Κόλπου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στον τομέα της ασφάλειας, την παρουσία τους για να εγγυηθούν την ασφάλεια, και συνεργαζόμαστε πολύ στενά με όλους τους συμμάχους μας... ώστε να είναι ικανοί να αμυνθούν», είπε από την Τυφλίδα η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

«Αποκρυπτογράφηση» στο Πεντάγωνο

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο μελετούσε στοιχεία από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιχειρώντας να καταγράψει με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια τι είδους πυραύλους εκτόξευσε πράγματι το Ιράν, και να κάνει μια εκτίμηση για τις πυρηνικές του δυνατότητες.

Αργότερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για το νέο γύρο ιρανικών δοκιμών αλλά κάλεσε την Τεχεράνη να σταματήσει αυτή την τακτική.

Η Κίνα εξέφρασε χθες την ανησυχία της και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, απέφυγε όμως να καταδικάσει άμεσα την Τεχεράνη για τις δοκιμές πυραύλων.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας γι' αυτές τις εξελίξεις. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι σήμερα περίπλοκη και ευαίσθητη, και ελπίζουμε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν από όλες τις πλευρές θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η «απάντηση» του Ισραήλ

Με φόντο αυτό το ανακατεμένο σκηνικό, το Ισραήλ παρουσίασε ένα υπερσύγχρονο κατασκοπευτικό αεροσκάφος, του οποίου τα ηλεκτρονικά και κατασκοπευτικά συστήματα αναπτύχθηκαν στην Ισραηλινή Αεροπορική Βιομηχανία και έγινε εγκατάστασή τους πάνω σε ένα αμερικανικής κατασκευής Gulfstream G550.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, τόνισε ότι η χώρα του ευνοεί μεν την άσκηση διπλωματικής πίεσης και τις κυρώσεις κατά του Ιράν αλλά «δεν φοβάται να αναλάβει δράση» εναντίον της χώρας αυτής.

Ο γαλλικός όμιλος πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου Total ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε επενδύσεις στο Ιράν, επειδή θεωρεί ότι υπάρχει υψηλό πολιτικό ρίσκο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου Κριστόφ ντε Μαρζερί.

Κι ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση αυτή συνιστά πλήγμα για την Τεχεράνη, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου τόνισε ότι το Ιράν θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, με ή χωρίς την Total.


(Πηγές: Ασ. Πρες, Γαλλικό, ΑΠΕ, Financial Times, www.nytimes.com)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.