7/7/08

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ 3η ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΠΙΕΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΕΙ


Αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ο εισαγγελέας που δεν επέμενε να μάθει τον minister
Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

«Ηξεις-αφήξεις» και στην τρίτη κατάθεση της Αικατερίνης Τσακάλου, η οποία και πάλι δεν πιέστηκε από τον εισαγγελέα, Π. Αθανασίου, κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, ώστε να αποκαλύψει τον «minister», που φέρεται να μετείχε σε ταξίδι της παρέας Χριστοφοράκου στη Γερμανία.

Και ενώ η μάρτυρας έχει ήδη αναφερθεί στην προηγούμενη κατάθεσή της στις 2 Ιουνίου -όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Ε»- ότι «κάποιος υπουργός» έλαβε μέρος σε ταξίδι της Siemens στη Γερμανία, ο εισαγγελέας συνεχίζει να μη ζητά διευκρινιστικές απαντήσεις από την ίδια, στην εξέταση που πραγματοποιήθηκε ακριβώς μια εβδομάδα μετά, στις 9 Ιουνίου.

Η στάση του Παν. Αθανασίου απέναντι στην Αικ. Τσακάλου, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο εισαγγελικός λειτουργός δεν θέλησε να πιέσει περαιτέρω τη μάρτυρα, η οποία από τη δεύτερη κατάθεσή της είχε δείξει ότι δεν ήθελε να απαντήσει στην ερώτηση για τον «minister», τίτλος ο οποίος αναγράφεται σε έγγραφο που εντόπισε ο εισαγγελέας στο παραλογιστήριο της Ζίμενς.

Πρόκειται για το χαρτί που αποκάλυψε η «Ε» και αφορούσε πρόγραμμα ταξιδιού, οργανωμένο από τον Μιχ. Χριστοφοράκο, τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Ζίμενς και στο οποίο φέρεται να συμμετείχε και υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, προκειμένου να παρακολουθήσει αγώνες του ποδοσφαιρικού Confederation Cup, όπου συμμετείχε και η Ελλάδα.

Ενδιαφέρον για οικοσκευές

Αντίθετα, ο Π. Αθανασίου ρωτά τη μάρτυρα για πολιτικά πρόσωπα και μέλη των οικογενειών τους, στους οποίους φέρεται να δόθηκαν παροχές οικοσυσκευών. Αν και στην πρώτη της κατάθεση είχε αναφερθεί σε «δωράκια» σε πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, το άλλοτε δεξί χέρι του Μιχ. Χριστοφοράκου δηλώνει, ακόμα μια φορά, ότι δεν γνωρίζει αν τα «δωράκια» είχαν σχέση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

**Εισαγγελέας: «Γνωρίζετε εάν οι παροχές οικοσυσκευών προς τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο (τέως υπουργό), τη θυγατέρα του υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, τη Θεοδώρα Μπακογιάννη (βουλευτή της Ν.Δ.) και τη Μαρίβα Μητσοτάκη (τότε σύζυγο του βουλευτή, Κυρ. Μητσοτάκη), καθώς και η χορηγία ύψους 15.000 ευρώ προς τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, δόθηκαν επ' ανταλλάγματι και συγκεκριμένα, προκειμένου η Siemens να αναλάβει διάφορα έργα του Δημοσίου; Επίσης, αν όλα αυτά έχουν κάποια σχέση με τα "μαύρα ταμεία" της υπόθεσης του σκανδάλου Siemens;».

**Αικ. Τσακάλου: «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω».

Οπως προκύπτει μέσα από καταθέσεις της κ. Τσακάλου και από παραστατικά που βρέθηκαν στο παραλογιστήριο της Ζίμενς, τα συγκεκριμένα πρόσωπα φαίνεται να έχουν λάβει οικοσυσκευές από τη Ζίμενς.

Το πλυντήριο της κ. Μπακογιάννη

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Κυρ. Μητσοτάκης προετοιμαζόταν για τις εκλογές από τον Ιούνιο του 2007 και ο Χριστοφοράκος είχε δώσει εντολή να φροντίσουν τον εξοπλισμό δύο εκλογικών κέντρων του. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη πήρε το 2001 δωρεάν πλυντήριο-στεγνωτήριο, το καλοκαίρι του 2005 η τότε σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη, Μαρίβα, πήρε ένα πλυντήριο, ενώ δωρεάν συσκευές φαίνεται πως έχουν πάρει από τη Siemens ο Ακης Τσοχατζόπουλος και η κόρη του, Αρετή, κατά το διάστημα 1998-2004.

Οσο για την ύπαρξη του παραλογιστηρίου της Siemens, δηλαδή το ειδικό αρχείο που είχε δημιουργηθεί από τον Μιχ. Χριστοφοράκο, και στο οποίο βρέθηκαν παραστατικά και τιμολόγια που αφορούσαν πολιτικά και μη πρόσωπα, η Αικ. Τσακάλου υποστήριξε ότι όσα φυλάσσονταν εκεί ήταν «κατόπιν εντολής Χριστοφοράκου» και πως η ίδια δεν γνώριζε εάν τα έγγραφα αυτά έχουν καταχωριστεί και στα επίσημα βιβλία της εταιρείας, «γιατί δεν είναι θέμα της δικής μου αρμοδιότητας». *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/07/2008

6 σχόλια:

  1. Εμείς απλά αναρωτιώμαστε: Είναι δυνατόν ένας πολιτικός που χειρίζεται τις τύχες της χώρας και του Ελληνισμού να υπηρετήσει αποτελεσματικά το Έθνος, όταν παίρνει δωρεάν πληντήρια-στεγνωτήρια από μια ξένη εταιρεία;
    Αν για παράδειγμα η SIEMENS διεκδικούσε ένα μεγάλο έργο στην Τουρκία, πολύ μεγαλύτερο από αυτά που παίρνει στην Ελλάδα, δεν θα χρησιμοποιούσε τα "χαρτιά" που κρατά στα χέρια της, για να πετύχει την "κατάλληλη" ελληνική θέση για κάποιο θέμα στα ελληνοτουρκικά;
    Να γιατί το σκάνδαλο της SIEMENS έχει εθνικές διαστάσεις και να γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να παρέμβει δραστικά, σε όλα τα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάββα από την Ελευθεροτυπία κείμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://kosmodromio.blogspot.com/

    ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. [url=http://kfarbair.com][img]http://www.kfarbair.com/_images/_photos/photo_big7.jpg[/img][/url]

    מלון [url=http://www.kfarbair.com]כפר בעיר[/url] - [url=http://www.kfarbair.com/about.html]חדרים[/url] גדולים אנו מציעים שירותי אירוח מיוחדים גם ישנו במקום שירות חדרים המכיל [url=http://www.kfarbair.com/eng/index.html]סעודות רומנטיות[/url] במחירים מיוחדים אשר מוגשות ישירות לחדרכם...

    לפרטים נוספים נא גשו לאתרנו - [url=http://kfarbair.com]כפר בעיר[/url] [url=http://www.kfarbair.com/contact.html][img]http://www.kfarbair.com/_images/apixel.gif[/img][/url]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. [b]hi all, i found this website and wonder if anyone purchased cookbook software from them ?[/b]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Hi,

    I begin on internet with a directory

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.