23/6/08

Εμφύλιος Ψυχολογικός Πόλεμος στην Τουρκία

Παραθέτουμε μέρος ενός πολύ ενδιαφέροντος άρθρου του διευθυντή της "προοδευτικής" εφημερίδας Ραντικάλ (Radikal), Ισμέτ Μπερκάν (Ιsmet Berkan), το οποίο αναφέρεται στην εσωτερική διαμάχη που έχει ξεσπάσει και βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία, μεταξύ των δυνάμεων του βαθέως κράτους (κεμαλιστές) και της κυβέρνησης Ενρτογάν.
Ακολουθεί η μετάφραση....

Τίτλος άρθρου: Διεύθυνση Σχέσεων με την Κοινωνία......

...Στην ουσία αυτό που διαδραματίζεται είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος εναντίον του τουρκικού λαού. Μάλιστα, γνωρίζαμε ότι υπάρχει από παλία το "Τμήμα Ψυχολογικού Πολέμου" του ΓΕΕΘΑ (Psikolojik Harp Dairesi), όμως γνωρίζαμε επίσης ότι τον ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του ίδιου του τουρκικού λαού αλλά και της ίδιας της τουρκικής κυβέρνησης την διεξήγαγε η Διεύθυνση Σχέσεων με την Κοινωνία (Toplumla İlişkiler Başkanlığı) που υπήγετο στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (Γ.Γ. ΣΕΑ - Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği).
Η εφημερίδα Ραντικάλ, κατά το παρελθόν, έφερε στο φως της δημοσιότητας το μυστικό κανονισμό λειτουργίας της Γ.Γ. του ΣΕΑ, τους τομείς ενασχόλησής της καθώς και ορισμένες ψυχολογικές επιχειρήσεις που είχαν διεξαχθεί εναντίον του ίδιου του τουρκικού λαού.
Όταν πολιτικοποιήθηκε η Γ.Γ. του ΣΕΑ (2005), η περιβόητη Διεύθυνση Σχέσεων με την Κοινωνία δυστυχώς δεν διαλύθηκε. Το προσωπικό της συγκεκριμένης διεύθυνσης και το αρχείο με όλους τους φακέλους της δράσης της μεταφέρθηκαν με φορτηγά από το ΣΕΑ στο ΓΕΕΘΑ.
Στη χθεσινή Ραντικάλ ο Αχμέτ Ινσέλ (Ahmet İnsel) μας υπενθύμιζε ότι τη στιγμή που η Διεύθυνση Σχέσεων με την Κοινωνία μεταφερόταν στο ΓΕΕΘΑ, ο τότε υπουργός εσωτερικών Αμπντουλκαντίρ Άκσου (Abdülkadir Aksu), με εγκύκλιο του υπουργείου του ίδρυε τη δική του Διεύθυνση Σχέσεων με την Κοινωνία, που ήταν στην ουσία η πολιτική πτέρυγα του ψυχολογικού πολέμου, με αρμόδιο τμήμα σε κάθε νομό της τουρκικής επικράτειας.
Είναι δύσκολο να το εξακριβώσουμε, αλλά αναρωτιέται κανείς μήπως ο πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ της πλευράς της οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ ή όπως θέλετε ονομάστε την πλευρά που επιθυμεί την ανατροπή της κυβέρνησης και της επίσημης κυβέρνησης από την άλλη, πόλεμος που έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις, μήπως τελικά είναι πόλεμος μεταξύ των δυο αυτών οργάνων;

τέλος άρθρου

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=YazarYazisi&ArticleID=884745&Yazar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.