14/6/08


14 Ιουνίου 2008

Ο τουρκικός στρατός παρακολουθεί στενά τη δράση των χριστιανικών οργανώσεων στην Τουρκία

του Σάββα Καλεντερίδη

Είναι γνωστή η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζει το τουρκικό κράτος τους κατοίκους της τουρκικής επικράτειας σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την ιδιαίτερη εθνοτική, πολιτιστική και θρησκευτική τους έκφραση. Καχυποψία η οποία οφείλεται στις αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία, όπου η εθνική και θρησκευτική ομογενοποίηση των πολιτών της Τουρκίας έχει επιτευχθεί μέσω γενοκτονιών, εθνικών εκκαθαρίσεων και προσπαθειών για βίαιη εθνική και θρησκευτική αφομοίωση ομάδων με διαφορετική εθνική και θρησκευτική ταυτότητα.
Μετά το Κουρδικό, που θεωρείται μακράν το σοβαρότερο ζήτημα που απασχολεί το τουρκικό κράτος και το κεμαλικό κατεστημένο, ο επόμενος πονοκέφαλος είναι ο θρησκευτικός επαναπροσανατολισμός των κατοίκων της σύγχρονης Τουρκίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τουρκικών αρχών ασφαλείας, η επόμενη μεγάλη απειλή για το "εννιαίο και αδιαίρετο του τουρκικού έθνους και κράτους" είναι η δράση ενός μεγάλου αριθμού ιεραποστολών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην τουρκική επικράτεια. Ορισμένες μάλιστα από τις εκτιμήσεις αυτές συγκλίνουν στο συμπερασμα ότι σε περίπτωση που δεν παρέμβει καταλυτικά το τουρκικό κράτος στη δράση των ιεραποστολών αυτών, υπάρχει ο κίνδυνος το 30% του πληθυσμού της Τουρκίας να εκχριστιανιστεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Η μεγάλη επικοινωνιακή αντεπίθεση του τουρκικού κράτους απέναντι στη δράση των ξένων χριστιανικών ιεραποστολών άρχισε πριν από τρια περίπου χρόνια, όταν ο Ιλκέρ Τσινάρ (İlker Çınar), πρώην εφημέριος μιας χριστιανικής εκκλησίας στην Ταρσό της Κιλικίας, ως μεταμελημένος δράστης, έκανε δηλώσεις που επιβεβαίωναν τις κατηγορίες για τη διασπαστική δράση των ξένων ιεραποστολών στην Τουρκία.
Ο Τσινάρ δεν αρκέστηκε σε απλές δηλώσεις, αλλά έδωσε σειρά διαλέξεων σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, με τις οποίες έκανε προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την τουρκική κοινή γνώμη γύρω από τις απειλές που αντιμετώπιζε το τουρκικό κράτος από τη δράση των ιεραποστολών, σύμφωνα με το τουρκικό κράτος.
Ταυτόχρονα με την ενημερωτική καμπάνια του Τσινάρ και πάντα με βάση τη μαρτυρία και τις "αποκαλύψεις" του μεταμελημένου παπά Τσινάρ, δημοσιεύθηκαν εκατοντάδες άρθρα και αναλύσεις στον τουρκικό τύπο, που ανέδειξαν το θέμα της "χριστιανικής απειλής" για την ενότητα της Τουρκίας.
Μετά τις αποκαλύψεις του Τσινάρ και το φανατισμό της τουρκικής κοινής γνώμης, ακολούθησε (5 Φεβρουαρίου 2006) η δολοφονία του καθολικού ιερέα της εκκλησίας Santa Maria της Τραπεζούντας, Σαντόρο (Santoro) και περίπου ένα χρόνο μετά (18-4-2007) η σφαγή της Μαλάτειας, όπου τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας Γερμανός, δολοφονήθηκαν μετά από φρικτά βασανιστήρια που υπέστησαν από πέντε νεαρούς φανατικούς ισλαμιστές, οι οποίοι, όπως αποδείχτηκε κατά την ακροαματική διαδικασία (η δίκη τους βρίσκεται σε εξέλιξη), είχαν στενές σχέσεις με αξιωματικούς και υπαλλήλους της Διοίκησης Ανορθοδόξου Πολέμου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ο Τσινάρ ήταν μόνιμος υπαξιωματικός πληροφοριών του τουρκικού στρατού και, στα πλαίσια της υπηρεσίακής του αποστολής, διείσδυσε στους κόλπους της εκκλησίας της Ταρσού, κέρδισε την εμπιστοσύνη της ιεραποστολής, χειροτονήθηκε ιερέας και όταν έφθασε το ...πλήρωμα του χρόνου, αποσκίρτησε και κατήγγηλλε τη διασπαστική και αντεθνική δράση της εκκλησίας και της ιεραποστολής.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τσινάρ είπε ότι ανήκει στο στρατό ξηράς και τόνισε ότι αποτελεί σώμα εκ του σώματος του τουρκικού κράτους.

Σχετικά άρθρα:
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=701904
http://yenisafak.com.tr/Gundem/?t=12.06.2008&i=122728
http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=468283
http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=468283

1 σχόλιο:

  1. Αυτά που μας αναφέρεται κύριε Καλντερίδη συμφωνούν με αυτά:
    http://www.oodegr.com/oode/ierapostoli/xwres/tourkia/tourkoi_xristianoi_vid_2.htm
    και αυτά
    http://www.oodegr.com/oode/ierapostoli/xwres/tourkia/tourkoi_xristianoi_1.htm
    να είστε καλά.
    Αθανασόπουλος Παναγιώτης
    pathanasop@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.